Savaria Múzeum

Az ország egyik legnagyobb és leghosszabb múltra visszatekintő vidéki múzeumát 1908-ban hozták létre.

Álandó kiállítások: "Tájak, korok települések" - A kiállítás a Nyugat-Dunántúl föld- és élettörténetét mutatja be a séi őskori falu, a bronzkori Velemi Szent Vidi város és a római Savaria településeit kiemelve.

Smidt Múzeum

A ház a középkori vár délkeleti bástyájára épült. Ezekre támaszkodnak a pince, illetve az alagsor boltívei. A múzeum alapítója Dr. Smidt Lajos kórházigazgató főorvos volt, aki magángyűjteményét Szombathelynek és a megyének ajándékozta 1968-ban.

Vasi Múzeumfalu

A megye elmúlt két évszázadának paraszti életformáját, a népi építészeti kultúrát mutatja be.

Püspöki palota - Sala Terrena - Székesegyház

A Romkert szomszédságában, a Püspöki Palota földszinti dísztermében berendezett római kori kiállítást tekinthetik meg látogatói. Itt láthatók Szily János püspök által gyűjtött, római korból származó feliratos kövek, melyeket valaha Mátyás király is megcsodált.

Iseum

Szombathely legismertebb, méltán világhírű ókori emléke az Iseum. A hatalmas szentélyegyüttes a világon ma ismert, részben vagy egészen feltárt római kori Isis-templomok közül a harmadik legnagyobb - méreteit tekintve csak az alexandriaiés a Róma városi főtemplomok voltak nagyobbak nála.

Járdányi-Paulovics István Romkert

A Székesegyház szomszédságában fekvő, Savaria maradványainak legnagyobb egybefüggő részletét tárja a látogatók elé. Első kutatójáról Járdányi-Paulovics Istvánról nevezték el.
Az ásatások során I-IV. századi és középkori épületmaradványok kerültek a felszínre: császári palota, vámház, közfürdő, Mercurius-szentély, műhelyek, fazekaskemencék, római útmaradványok, mozaikfelületek és a vár.

Vas-hegyi kerékpárút

Könnyen teljesíthető, sík vidéken, aszfaltozott úton vezető túra. Mindenkinek ajánlható. A határ túloldalán elterülő hegyek panorámája, és a békés kisfalvak barátságos légköre adja a túra kellemes hangulatát. A kerekezés során érdemes megnézni a Jáki templomot és a Szent Jakab-kápolnát, valamint a Náraiban álló Eörssy-kastélyt.

Lombkoronaösvény a burgenlandi Óhodászon

Ha babakocsival vagy kerekes székkel akarunk a fák lombkoronaszintjében sétálni, akkor irány az ausztriai Burgenlnd, ahol Óhodász (Althodis) mellett létesült egy ilyen ösvény.

http://www.baumwipfelweg-althodis.at

Kastélyok mentén

Könnyen teljesíthető túra, az út nagy része aszfaltozott, de terepes szakaszok is tarkítják. Szombathely Fő teréről indulva a Szent Márton út, majd Zanati út kerékpárútjain haladva a Vasúti felüljárót elhagyva forduljunk jobbra a Vépi útra. A város határában körforgalomban keresztezzük a 86. és 87. sz. főutak elkerülő útját. Vép előtt érdemes megtekinteni a működő szélerőművet. Vépet elhagyva a táblával jelzett kereszteződésnél jobbra fordulunk, és egy emelkedő felhajtva Tanakajd felé indulunk. A néhai vasút nyomvonala Tanakajd határában jól látható helyen keresztezi a vépi utat. Innen Vasszécsenyig, ill. vissza Szombathelyig a régi vasút nyomvonalát követve kerekezhetünk már-már terepkerékpárosként elkerülve a 87-es főút forgalmát.

A túra során látható kastélyok: Vépen az Erdődy-várkastély, Táplánszentkereszten a Széchenyi-kastély, Vasszécsényen az Ó-Ebergényi, valamint az Új-Ebergényi kastélyszállók, Szentkirályon pedig a Bogát-kastély. Ausztriában érdemes máglátogatni a Városszalónak - Stadtschlaining, Léka - Lockenhaus, Riegersburg várát.

RTHome Vendégház Szombathely