Szent Márton hét

A szombathelyi Szent Márton Hét az a tradicionális, vallási alapokon nyugvó esemény, amely Szent Márton püspök nevéhez és a hozzá kapcsolódó legendakörhöz fűződik. Az eleinte egynapos megemlékezés mára komoly, turisztikailag érdekes és vonzó fesztivállá bővült, melynek egyik fő mozzanata a Vasi Múzeumfaluban megrendezésre kerülő Szent Márton Napi Országos Nagyvásár, hagyományőrző programjaival és kézműves kirakodóvásárával.

A történéseket - egyházi megemlékezések, lampionos felvonulások, táncházak, koncertek, kiállítások, előadások, gasztronómiai események /jellegzetes libaételek a szombathelyi éttermekben/ - évente több ezer ember követi.

Savaria Nemzetközi Táncverseny

Az első Savaria Nemzetközi Táncversenyt 1966-ban rendezték meg,  s azóta a táncsport legjobb versenyzői minden évben szigorú szakmai zsűri előtt mutatják be latin, illetve standard táncokból szerzett tudásukat, felkészültségüket. A rendezvény négy évtizedes  múltja méltán vívta ki a szakmai körök elismerését, s tette Szombathelyt nemzetközi szinten elismertté, a tánc fővárosává. Ezt igazolja a város pezsgő táncélete is: Szombathelyen a tánckultúrára nevelés már óvodás korban kezdődik. A tüzes ritmusoknak, a táncosok közötti tökéletes összhangnak, gyönyörű táncruháknak és kecses mozdulatoknak köszönhetően a nagyobb befogadóképességű helyszín ellenére is mindig teltház előtt zajlik a rendezvény.

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

A szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál egy nagy jelentőségű nemzetközi zenei esemény,ami évente a világ minden tájáról érkező résztvevőkkel kerül megrendezésre. Egyedi esemény, mert a résztvevők szakterületük nemzetközi élvonalában jegyzett szakemberek vezetésével végezhetik kiválasztott mesterkurzusaikat.
Végül, de nem utolsósorban: ritkaság, hogy mindezt egy jelentős nemzetközi új zenei fesztivál közepette tehetik! Csúcskoncertek - zenekari hangversenyek, opera- és kamarazenei előadások - inspirálják a résztvevőket, akik évről- évre életre szóló élményekkel térnek haza Szombathelyről.
A világban rengeteg zenei mesterkurzus zajlik és sok a zenei fesztivál is, ám a fenti kombináció a szombathelyi Bartók Szeminárium különlegessége.

RTHome Vendégház Szombathely