Irány az Alpok

Barátságos, könnyű túra, melynek megtétele mindenkinek ajánlott. Szombathely Fő terét elhagyva a Kőszegi utca bicikli útján, majd a Paragvári utcán, majd ennek folytatásán, a Szent Imre Herceg úton hagyjuk el a várost Herényen keresztül. Gencsapátiban a Szentkúti kápolna, valamint a Széchenyi-kastély vár felfedezésre, míg Gyöngyösfalun a Holdfényligetben nagy kalandoknak lehetünk részesei az erdei kötélpályán, quad pályán, nordic walking, rafting, vagy lovaskocsizás közben. Kellemes időtöltést ígér a finn szauna, a mókuskert, a focipálya, az asztalitenisz, a grill és szalonnasütés, a strandröplabda és a modellvasút terepasztal is. Kőszegszerdahelyen egy kis kitérővel megnézhetjük a működő műemlék vízimalmot, majd a települést elhagyva a Cáki műemléki pincesor mellett kerekezhetünk el, ahol lepihenve finom borkóstolóban lehet részünk. Kőszegen feltétlenül nézzük meg a Jurisics Miklós várat, az Öregtornyot, a Patikamúzeumot, és a Városházát. A város szélén festői szépségű környezetben található Csónakázótó is kellemes időtöltést ígér az oda látogatók számára.

Avarok nyomában

Könnyen teljesíthető, aszfaltos, "kerékpárbarát" mellékutakon, sík terepen vezető túra, mely mindenkinek ajánlható. Szombathely Fő teréről indulva a Király utcán, majd jobbra kanyarodva a Széll Kálmán utcán haladva jutunk el az Éhen Gyula térig, ahonnan a Semmelweis utcáig egyenes út visz, majd jobbra fordulva, a Söptei úton hagyjuk el a várost.

Vasasszonyfa az első állomásunk, ahol az avar kori múzeumot tekinthetjük meg, mely az egykori Kis- és Nagyasszonyfai községek közötti legelőn feltárt kora középkori temető anyagát mutatja be. A kiállítás az avar kori temetkezési szokásokon túl viseleti, használati tárgyakat és fegyvereket mutatja be. Következő állomásunk Csepreg, ahol többek között érdemes megnézni a Schöller-kastélyt, a Rottermann-kastélyt, és a Promenád sétányt. Innen Acsád irányába folytatjuk túránkat, amit az erdős környezetben megbújó Ablánci malomcsárdában érdemes még megszakítanunk. Itt a múltról egy műemlék vízimalom tanúskodik, melyet már évszázadok óta használtak.

RTHome Vendégház Szombathely